گرفتگی بینی نوزاد یا انسداد بینی newborn-congestion ، یک بیماری شایع در کودکان است و زمانی رخ می دهد که بافت های پوششی بینی به علت التهاب عروق خونی متورم شوند. در نوزادان تازه متولد شده، گرفتگی بینی بسیار شایع است اما خوشبختانه منشا بیماری های خطرناک و جدی ندارد.

روشهای برطرف نمودن گرفتگی بینی نوزاد

در کودکان، مسیر های بینی بیمار، باریک بوده و زمانی که دچار گرفتگی بینی می شوند، تنفس آن ها با مشکل رو به رو می گردد. در صورتی که گرفتگی بینی نوزاد مورد تشخیص و درمان به موقع قرار نگیرد، منجر به بیماری های گوش شده و ایجاد اختلالات شنوایی و مشکلات گفتاری می نماید. در مواردی گرفتگی بینی نوزاد، خود را به صورت آپنه خواب و خروپف نشان می دهد.

گرفتگی بینی نوزاد، احساس ناخوشایندی را برای وی ایجاد می کند و بر روند تغذیه، خلق و خو و رفتاری نوزاد تاثیرگزار خواهد بود.

نوزادان، کوچکتر از آن هستند که بتوانند بینی خود را پاک کنند و یا از گرفتگی بینی شکایت کنند به همین علت نقش والدین در تشخیص این علت که منشا گرفتگی بینی چیست، بسیار مهم و حائز اهمیت است.

بینی ساختار اصلی تنفسی است و هر گونه گرفتگی بینی نوزاد می تواند برای وی آزار دهنده باشد. خشکی بینی، سرماخوردگی، عفونت، آلرژی، خشکی و آلودگی هوا و سایر محرک ها از جمله شایع ترین دلایل گرفتگی بینی در نوزادان محسوب می گردد که جلوتر به طور مختصر در مورد هر یک از این دلایل صحبت خواهیم کرد:

 

دلایل گرفتگی بینی نوزاد

1.عفونت ها:

بیماری های عفونی دستگاه تنفس مانند آنفولانزا و سرماخوردگی به خصوص در فصل های سرد سال، از اصلی ترین علت های گرفتگی بینی در نوزادان می باشد که این شیوع بالا ناشی از وضعیت دستگاه تنفسی نوزاد نشات می گیرد. سیستم ایمنی بدن  نوزادان در حال تکامل است و همین عامل هم سبب حساسیت بالای سیستم ایمنی نسبت به ویروس ها و باکتری های بیماری زا خواهد شد.

2.آلرژی ها:

تمامی مواد آلرژی زا در محیط اطراف ما می توانند منشا گرفتگی بینی باشند، خارش دست، گرفتگی بینی، عطسه و جوش از علائم‌ گرفتگی بینی با منشا مواد آلرژی زا است.

3.خشکی هوا:

نوزادان، بینی های بسیار کوچک و حساس به هوای خشک دارند که منجر به گرفتگی بینی در آن ها می شود. استفاده از قطره های مرطوب کننده بینی و دستگاه بخور به رفع این مشکل کمک قابل توجهی می کند.

4.سایر محرک ها:

محرک های مختلفی نظیر مواد شیمیایی، گرد و خاک، دود سیگار، خوشبوکننده ها، اسپری های مو،بخار بنزین، امولسیون، حساسیت بینی می شود و ایجاد گرفتگی بینی در نوزاد می کند. استفاده از قطره سالین یا قطره آب و نمک، جهت تخلیه مجاری بینی نوزاد بسیار کمک کننده است.

زونا در سالمندان و هر آنچه مراقبان و پرستاران سالمند باید بدانندمطالعه کنید

5.اجسام خارجی:

نوزادان به سبب روحیه کنجکاوی که دارند، علاقه زیادی به اشیای کوچک مانند آجیل، نخود، ذرت، دکمه، سنجاق ته گرد، اسباب های ریز مانند لوگو دارند، به همین دلیل هر جسم خارجی می تواند وارد بینی شود و علائم گرفتگی بینی را در نوزاد ایجاد کند که با خارج کردن این اشیا می توان علائم را کاهش داد.

 

علائم گرفتگی بینی شامل:

خرناس کشیدن مداوم و به صورت مکرر هنگام خواب

اختلال خواب و بیدار شدن های مکرر

خس خس سینه هنگام تنفس

روش ها و راهکارهای رفع گرفتگی بینی نوزاد:

– از قطره آب نمک (سالین) استفاده نمایید:

قطره بینی سالین یا آب نمک به راحتی از تمامی داروخانه ها وبا قیمت مناسب می توانید تهیه نمایید. 2 تا 3 قطره از قطره سالین را در هر سوراخ بینی بریزید و 30 تا 60 ثانیه صبر کرده و بعد از آن، بینی نوزاد را تخلیه کنید. توجه داشته باشید، برای راحتی نوزاد، او را به پشت بخوابانید و یک پشتی با ارتفاع کوتاه و یا یک حوله یا لباس تا شده را در پشت شانه های او قرار دهید تا نوزاد، احساس راحتی بیشتری کند.

قطره سالین در تمامی داروخانه ها، معمولا بدون نیاز به نسخه به فروش می رسد و بهترین زمان استفاده از آن، قبل از خواب و قبل از غذا دادن به نوزاد است تا قبل از غذا خوردن و خوابیدن، کودک بتواند به راحتی تنفس کند.

قطره آب نمک، سبب نرم شدن مخاط بینی و در نتیجه تسهیل خروج آن، می گردد.

لطفا از اسپری های ضد احتقان بینی برای نوزاد استفاده نکنید، زیرا نه تنها موثر نبوده و اثر برگشتی دارد و موجب بدترشدن حال نوزاد در طولانی مدت می شود، بلکه پزشکان هم این اسپری ها را برای کودکان کمتر از شش سال توصیه نمی کنند.

ازاسپری های سالین هم بیش از چهار روز پشت سرهم استفاده نکنید، زیرا این کار به مرور موجب خشک شدن بینی نوزاد و بدتر شدن اوضاع می گردد.

 

– یک دستگاه بخور را کنار تخت نوزاد قرار دهید:

پیش تر اشاره کردیم که از علت های اصلی گرفتگی بینی نوزاد، خشکی بینی است. به همین علت، استفاده از بخور گرم، به مرطوب شدن مخاط بینی نوزاد کمک می کند. دقت داشته باشید که بخور را به صورت روزانه تمیز کرده و دستگاه بخور را به صورت روزانه تمیز کرده و دستگاه بخور را در اتاق نوزاد و کنار تخت نوزاد قرار دهید تا خواب آرامشی را برای نوزاد به ارمغان آورد.

مراقبت از کودک نابینا و نکاتی که باید در مراقبت از این کودک مورد توجه قرار گیردمطالعه کنید

 

راه های گرفتگی بینی نوزاد

– از شیشه های مکنده مخصوص بینی نوزاد را برای تمیز کردن بینی نوزاد استفاده نمایید:

استفاده از پوآر یا شیشه های مکنده مخصوص نوزادان، بسیار کمک کننده است. برای استفاده درست از اسپیراتور، در ابتدا هوای داخل شیشه مکنده را خارج کرده و به آرامی سر پوآر را به داخل بینی نوزاد فرو کنید، لطفا این کار را به آرامی و با دقت و تمرکز کافی انجام دهید، زیرا قسمت های داخلی بینی نوزاد، بسیار حساس و آسیب پذیر است.  همین که پوآر را در ابتدای بینی قرار دهید، کفایت می کند.جازه دهید که هوا دوباره وارد شیشه شود و همزمان محتویات داخل بینی نوزاد را وارد شیشه کنید و در نهایت محتویات شیشه را با یک دستمال تمیز کرده و برای دفعات بعدی، قابل استفاده باشد. دقت نمایید که پوآر بینی نوزاد را قبل و بعد از هر بار مصرف، به صورت کامل بشویید.

 

– مایعات بیشتری را به کودک بدهید:

اگر منشا گرفتگی بینی نوزاد، ابتلا به سرماخوردگی است، به علت احتمال ایجاد کم آبی برای وی، با نوشاندن مقادیر زیاد آب و سایر مایعات به نوزاد، از کم آبی بدن نوزاد پیشگیری می کنید‌. بهترین نوشیدنی قطع به یقین آب است، اما آبمیوه های یخ زده گزینه مناسبی برای کاهش گلودرد و کمک به آبرسانی به بدن نوزاد، نیست.

همچنین بخوانید:

گرفتگی بینی در نوزاد و مراجعه به پزشک:

در صورتی که علائم زیر را در کودک خود مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید:

.تب

راش پوستی

تورم پیشانی، چشم ها، گونه ها و اطراف بینی بیش از دو هفته

مشکلات تنفسی یا تتفس تند

مشکلات شدید در غذا خوردن یا بی اشتهایی

نوزاد بی حوصله و عصبانی است و مدام گریه می کند.

 

منبع: pezshkyar