- امیررضا سعادتی
- سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹
- ۱۳:۴۸
- ۰ نظر
آلودگی هوا یکی از بزرگترین دلایل مرگ و میر انسان در سالهای اخیر است که میتوان با رعایت راهکارهایی در خانه و محل کار، کمتر به بیماریهای ناشی از این پدیده مبتلا شد. بسیاری از افراد این روزها با افزایش اطلاع رسانی در زمینه حفظ بهداشت و سلامت، از خوردن بیش از اندازه شکر، نمک و مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده خودداری میکنند، اما آلودگی هوا نیز میتواند سبب ابتلای افراد به بسیاری از بیماریها به طور مستقیم و غیر مستقیم شود.
از جمله بیماریهای مرتبط با آلودگی هوا میتوان سرما خوردگی، آنفلوآنزا، عفونتهای تنفسی، سرطان، آسم و تنگی نفس، زایمان زودرس در بانوان، پیری زودرس پوست، بالا رفتن میزان ابتلای کودکان به اوتیسم، پوکی استخوان، بیش فعالی و کاهش سطح یادگیری، ابتلا به فشارخون، سکته مغزی، چاقی و دیابت نوع 2 را نام برد.
کارشناسان دانشگاه ساوتهمپتون انگلستان بر این اساس راهکارهایی برای حفظ سلامت و کاهش ابتلا به بیماریهای ناشی از آلودگی هوا به افراد توصیه میکنند.
در خانه و محل کار گل و گیاهانی که هوا را تصفیه میکنند قرار دهید، این گیاهان مواد شیمیایی سمی موجود در هوا را جذب کرده، اکسیژن در هوا پخش میکنند، به این ترتیب ابتلا به بیماریهای تنفسی و سرطان زا در افراد کاهش پیدا میکند.
تمیزی و نظافت منزل و محل کار نیز یکی دیگر از مواردی است که سبب جلوگیری از ابتلا به بیماری به ویژه زمان آلودگی هوا میشود. گرد و خاک خود عاملی جدی برای ابتلا به بیماری است. همچنین استفاده از پنجرههای 2 یا سه جداره هم مانند یک عایق عمل کرده و اجازه ورود گرد وخاک را به فضای داخل نمیدهد.
در تعطیلات آخر هفته به مناطق خوش آب و هوا سفر کنید و اندکی از محیط شهری و هوای آلوده آن فاصله بگیرید، این کار افزون بر افزایش روحیه سبب سلامت جسمی و روحی شما نیز میشود.
مصرف به اندازه آب و سایر نوشیدنیها از جمله چای سبز نیز سبب دفع مواد شیمیایی سمی موجود در هوا و زیبایی پوست و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماریها میشود.
از روشن کردن شومینه با سوخت زغال یا چوب و نیز سوزاندن برگ درختان خودداری کنید، زیرا سبب آلودگی بیشتر هوا و ابتلا به بیماری میشود.
رژیم غذایی سالم شامل انواع میوه و سبزیهای ارگانیک به ویژه پیاز، چغندر، کلم بروکلی، مواد لبنی و پروتئینی کم چرب، دانههای آجیل، حبوبات و غلات داشته باشید و از مصرف مواد غذایی فرآوری شده، فست فود و نوشیدنیهای گاز دار شیرین خودداری کنید. مواد غذایی سالم به دلیل دارا بودن انواع ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها میتواند عوامل تشدید کننده بیماریهای ناشی از آلودگی هوا را از بین ببرد.
وسایل گرمایشی و سرمایشی خانه، محل کار و حتی داخل خودرو را همیشه بررسی کنید، فیلترها را به طور مرتب تعویض کنید و از وسایل جدید که قابلیت تصفیه هوا، از بین بردن مواد بیماری زا و میکروبها را دارند استفاده کنید.
در ساعتهایی از روز که میزان آلودگی هوا کمتر است (میزان وجود آلایندههای هوا را میتوانید با استفاده از نرم افزارهای موجود در گوشی تلفن همراه شناسایی کنید)، پنجرههای خانه و محل کار را به مدت ۱۵ دقیقه بازکنید تا هوا جریان پیدا کند، به دلیل تنفس افراد در فضای بسته میزان دی اکسید کربن افزایش و اکسیژن کاهش پیدا میکند و این خود سبب ابتلای افراد به بیماری میشود، جریان داشتن هوا سبب ورود هوای تازه و سالم به فضای بسته منزل میشود.
برای تمیز کردن منزل و محل کار به جای استفاده از محلولهای شیمیایی پاک کننده که حاوی مواد سرطان و آلرژی زاست و سبب آلودگی هوا میشود، میتوانید از سرکه، لیموترش و جوش شیرین استفاده کنید و به این ترتیب از بروز بیماری جلوگیری کنید.
استحمام روزانه با میزان آب استاندارد و عوض کردن لباسها نیز سبب پاک شدن گرد و غبار و آلودگی هوا از بدن و لباسها میشود و به این ترتیب از بروز مشکلاتی، چون ریزش موی سر، پیری پوست، ابتلا به آسم و آلرژی در افراد جلوگیری میشود.
کودکان، زنان باردار، افراد سالمند، بیماران مبتلا به مشکلات تنفسی چون آسم، بیماران قلبی، افرادمبتلا به سرطان که شیمی درمانی می شوند از جمله گروه های خطر هستند که در روزهایی که هوا آلوده است نباید از منزل خارج شوند و درصورت نیاز به رفت و آمد در شهر باید از ماسک های فیلتردار استفاده کنند.
در صورت بروز مشکلاتی همچون سرفه، تنگی نفس شدید، تپش قلب، استرس و حالت تهوع در روزهایی که هوا آلوده است به متخصص مراجعه کنید تا با تشخیص کامل مشکل، توصیههای درمانی و پیشگیرانه را به شما معرفی کند.
توصیه های طب سنتی برای مقابله با آلودگی هوا
یک متخصص طب سنتی گفت: افراد با تقویت مغز، قلب، کبد و کلیهها باید اثرهای نامطلوب ناشی از ذرات آلاینده موجود در هوا را به حداقل برسانند. محمودرضا فقیهی متخصص طب سنتی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره آلودگی هوا اظهار کرد: آلودگی هوا به علت پدیده وارونگی هوا بیشتر در فصول پاییز و زمستان اتفاق میافتد.
وی بیان کرد: آلایندههای هوا اکسیدانهایی هستند که روی اعضای رئیسه بدن (مغز، قلب و کبد) و کلیهها اثر میگذارند؛ ما میتوانیم با مصرف مواد غذایی که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند، اثرهای مخرب این اکسیدانها را خنثی کنیم.
این متخصص طب سنتی افزود: بدن به صورت طبیعی با اکسیدانهای متعددی مواجه است. طبق مطالعات علمی صورت گرفته در هر ثانیه هر سلول بدن بیش از هزار بار تحت تاثیر اکسیدانها قرار میگیرد، اما سیستم دفاعی بدن با این اکسیدانها مقابله و اثر آنها را خنثی می کند. باید با تقویت مغز، قلب، کبد و کلیهها اثرهای نامطلوب آلایندههای موجود در هوا را به حداقل برسانیم.
فقیهی تاکید کرد: با توجه به اینکه آلودگی هوا بیشتر در فصول سرد سال مانند پاییز و زمستان اتفاق میافتد بنابراین افراد باید از مصرف مواد غذایی که سبب افزایش خشکی در بدن میشوند، پرهیز کنند؛ زیرا با استفاده از مواد غذایی خشک ماندگاری سموم در بدن بیشتر میشود. اشخاص باید مواد سرخ کردنی، غذاهای کنسرو شده و فست فودها همچنین مواد غذایی ترش یا شور را کمتر مصرف کنند، زیرا استفاده از این مواد غذایی به ویژه در افرادی که مزاج سرد و خشک دارند موجب میشود که اثرهای مخرب این آلایندهها در بدن بیشتر شود.
وی تصریح کرد: افراد باید از مصرف مواد غذایی مانند عدس، گوشت گاو و گوساله و حجم زیادی از مواد غذایی تند مانند سیر پرهیز، همچنین آنها باید مایعات را به اندازه کافی مصرف کنند، زیرا در این صورت سموم در بدن رقیق و به راحتی از بدن خارج میشوند. از نوشیدنیهایی که مصرف آن در روزهای آلوده ضروری است، میتوان به شیر اشاره کرد. همچنین در این روزها افراد باید غذاهای بخارپز و آبپز را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
این متخصص طب سنتی گفت: افراد باید در روزهای آلوده از سبزیجات قرمز، زرد و نارنجی رنگ بیشتر استفاده کنند، مصرف سبزیهایی مانند گشنیز، جعفری، تره، کرفس، خرفه، ریحان، کلم و گل کلم، هویج، سبزی خوردن، پیازچه و میزان کمی از سیر در روزهای آلوده ضروری است، همچنین افراد باید در این روزها از لیمو ترش نیز در برنامه غذایی خود استفاده کنند.
همچنین افراد باید در روزهای آلوده آش و سوپهایی مانند، آش سبزیجات، آش گشنیز، سوپ گشنیز، آش انار، آش سماق و به طور کلی آشهایی که طعم ترش و ملس دارند، مصرف کنند، زیرا این آش و سوپها کمک میکنند که سموم از بدن دفع شوند.
وی بیان کرد: در روزهایی که آلودگی هوا شدید است افراد نباید یبوست داشته باشند، زیرا یبوست اثرهای مخرب ذرات آلاینده موجود در هوا را در بدن تشدید میکند بنابراین افراد باید روزانه یک تا ۲ بار اجابت مزاج داشته باشند.
این متخصص طب سنتی افزود: افراد برای رفع یبوست باید انجیر و آلو یا آبجوش و خاکشیر را به صورت ناشتا با کمی شکر سرخ یا سکنجبین میل کنند، همچنین دَمکرده گلسرخ، سنا، فلوس و تمبرهندی نیز به برطرف شدن یبوست کمک شایانی میکند.
فقیهی تاکید کرد: افراد برای تقویت دِماغ (مغز) و قلب باید میوههایی مانند بِه، بالنگ، سیب و لیمو را بو کنند، همچنین مصرف دَمکرده هل، دارچین و زعفران و بوییدن گلاب نیز نقش موثری در تقویت مغز و قلب دارد.
وی تصریح کرد: بخور اکالیپتوس و تخم گشنیز نیز مغز را تقویت و ترشحات سینوسها را تخلیه میکند؛ بنابراین افراد هر شب قبل از خواب باید به مدت ده دقیقه این بخور را انجام دهند، سپس با استفاده از داروهای عطسهآور مانند پودر انفیه مخاط بینی را تحریک و عطسه کنند همچنین افراد برای تحریک مخاط بینی میتوانند از گوش پاک کن آغشته شده به روغن کره یا استنشاق تخم گشنیز پودر شده نیز کمک بگیرند. اشخاص پس از عطسه کردن باید بینی خود را بشویند و با کمی روغن بنفشه و بادام داخل بینی خود را چرب کنند.
این متخصص طب سنتی گفت: از جمله مواد غذایی تقویت کننده کبد میتوان به آب انار، آب زرشک، شربت انار، دمنوش دارچین، مویز، عرق کاسنی و شاهتره و دم کرده کاسنی اشاره کرد. مصرف شیر بادام نیز رطوبت بدن را حفظ و سموم را از بدن خارج میکند. برای تهیه شیر بادام باید ۱۰ عدد بادام را پوست بگیریم سپس آنها را آسیاب و با یک لیوان شیر یا آب و یک قاشق غذاخوری عسل ترکیب کنیم.
فقیهی بیان کرد: برای تقویت کلیهها افراد باید روزانه به مقدار کافی آب بنوشند، همچنین مصرف عرق خار شتر و خارخاسک و آبجوش با خاکشیر نیز سبب تقویت کلیهها میشود.
وی تاکید کرد: دمنوشها نیز در روزهای آلوده کمک میکنند که بدن اثرهای نامطلوب ناشی از آلایندهها را به حداقل برساند. از جمله این دمنوشها میتوان به بابونه، گل گاو زبان، بهار نارنج، زعفران، هل، ترخون و مرزه اشاره کرد.دمنوش آویشن، لیمو عمانی و عناب نیز برای مقابله با آلودگی هوا موثر است، همچنین افراد باید در روزهای آلوده دمنوش بابونه، گل گاو زبان، زعفران و بهار نارنج را همراه با عناب استفاده کنند.
این متخصص طب سنتی تصریح کرد: افراد برای تقویت قلب، مغز و کلیهها باید یک لیوان عرق خارخاسک را به نقطه جوش برسانند سپس یک قاشق مربا خوری از هر یک گیاهان اسطوخودوس، گل گاو زبان و یک قاشق چایخوری سنبلالطیب را به همراه کمی لیموعمانی به آن اضافه کنند.
همچنین بخوانید:
- قرص ضد بارداری و هر آنچه باید در مورد عوارض آن بدانید
- درمان خانگی ادرار سوختگی کودک
- ویروس کرونا با بدن چه میکند؟
وی تاکید کرد: افراد برای ضدعفونی کردن محیط خانه باید گیاهانی مانند پوست انار یا ریشه بادام تلخ، میوه به، برگ بید، گل زعفران، عود، مُشک، عنبر و اسپند را به صورت مجزا یا ترکیب با هم دود کنند.
فقیهی یادآور شد: افراد در روزهای آلوده باید فضای خانه را نیمه مرطوب نگه دارند برای این منظور باید از بخور آب، گلاب و لیمو استفاده کنند.
منبع: magicbody